

Des de fa temps una colla d'amics, cada vegada més gran, anem fent sortides en bicicleta de muntanya pels voltants de Girona i més enllà. No sempre sóm els mateixos, de vegades sóm pocs, de vegades sóm molts. En aquest blog aniré penjant les cròniques de les sortides que anem fent. Espero que us agradi!
Apa, doncs, a les 3/4 de 9 tocats (quan aconseguiré arribar a l'hora?) a Fontajau ja ens hi esperaven la Gemma, en Toni i en Lluis, que amb els 2 Josep Maries formavem l'expedició "Gironins al Pla de l'Estany I". A Melianta ja hi havia un cotxe esperant: la Laura, que per no perdre el temps ja havia anat a fer el seu talladet. Això és saber-se organitzar: els bars ben identificats!
La ruta del dia seguia el traçat de la ruta 6 del centre BTT del Pla de l'Estany, i des de Melianta ens portava en primer lloc fins a Fontcoberta. Primeres fotos del dia, amb l'Esgléssia romànica de Sant Feliu com a tema principal. Sortida a la carretera, al mig de la pujada de Fontcoberta (els que havien fet, temps ha, la Marxa dels Quaranta ja saben de que els hi parlo), i agafem un camí a l'altra banda, que pel mig del bosc, gairebé sempre en baixada, ens va acostant a Viladamí. Baixada?? Si normalment les rutes comencen amb pujada! Això no em sembla gaire correcte... Com calia témer, al final de la baixada hi havia una pujada :( (sí sempre havien dit que era al revés, que al final de la pujada hi havia una baixada, no?
Vinga, que ja sóm a Viladamí (amb la seva esgléssia, la seva plaça, les seves festes patronals...). Passem per davant de Can Fred, on encara queden restes de la foguera de la setmana passada, i apa, en lloc de seguir la pista planera i recta nosaltres girem cap a la dreta per el caminet tort i de baixada. I un altre cop igual, al final de la baixada, pujada!!!
Arribem a una nova carretera asfaltada, però que no aguantarem gaire estona: girem a l'esquerra cap a can Quelic, cal Parent i no sé qui més. No sé de qui és parent el Parent, però ja voldria ser-ho jo. Feliços continuem baixant (a aquestes alçades ja teniem clar que després vindria una pujada... però no el tipus de pujada). Els primers códols del camí dificulten el pedaleig, però nosaltres valents. Això fins que un cotxe ens atrapa per darrera, i en mostra d'educació mútua decidim arraconar-nos per deixar pas. La vora del camí és plena de fulles... i sota les fulles hi ha més pedres. Un, dos, tres... si no anem per terra falta poc!: Tots ensopegant amb les pedres amagades sota les fulles. Ja ho diu la cançó: "una piedra en el camino me enseño que mi destino era rodar y rodar (rodar y rodar)" Doncs això, que nosaltres, en lloc de rodar amb bicicleta va i rodem pel terra. En això els pedals automàtics hi han tingut un paper fonamental. I és que què fariem si no tinguéssim pedals automàtics? Doncs no caure estúpidament!
Aquest passat diumenge uns quants vam atrevir-nos a fer la volta a Susqueda en BTT. Potser alguns es pensaven que era una cosa senzilla, acostumats a pujar i baixar per les suaus Gavarres. Però a cavall entre les Guilleries i les cingleres del Far, Tavertet i Rupit les muntanyes són una mica més serioses, i de seguit arriben als 1000 m d'alçada. Afortunadament nosaltres no sortiem del nivell del mar, si no de l'alçada de Susqueda, a uns 350m.
Però comencem per el principi. I al principi era la foscor (més que res per que haviem quedat a 2/4 de 8 a la gasolinera de la sortida de Salt, i per arribar-hi abans vam carregar les bicicletes als cotxes, i això era la foscor). Doncs encara que sembli impossible, puntuals a l'hora que haviem quedat ja hi havia la troupe: la Gemma, la Irene, la Elena, la Marta, la Susan (ufff, quanta fèmina! Increïble), en Dani, en Carri, en Lluís, en Miquel i els dos Josepsmaries. Apa doncs, per què esperar més? Cap a Susqueda falta gent (o no, que no sé què s'ens hi havia perdut allà).
Tot i que encara no havien posat les muntanyes (ho estaven fent quan vam arribar, però les tenien tapades amb boires) vam aparcar els cotxes al costat esquerra de la presa segons s'hi arriba, vam baixar les bicis i vam començar a pedalar travessant el riu pel damunt de la paret. A l'altra banda ja començava la pista que, amb una lleugera pujada, no semblava que ens hagués de donar massa dificultats. I així va ser, tot i que la lleugera pujada s'anava allargant, i allargant, tot vorejant els límits de l'aigua (o d'on en èpoques més plujoses hi havia hagut aigua).
Ràpidament vam arribar a la font d'en Fredu, que vam deixar fins arribar-nos a la Grevolosa, masia abandonada que vam deixar a la nostra dreta. El que devien haver estat els seus camps va ser el següent punt a esmentar. En arribar-hi teniem dues opcions, el camí de la dreta, que pujava directament cap al coll de la Malaforanda (el nom ja diu alguna cosa, no sé què, però...), o bé fer un tros més de circunvalació de l'embassament i pujar més endavant. El resultat teòricament havia de ser el mateix, tret que l'opció de continuar planejant implicava perdre altura i tornar al nivell inicial, per la qualcosa vam consensuar pujar directament. No sabem com era l'altre camí, però el que vam triar va ser brutal. Pendents de més del 25% i pedregós, va obligar-nos a tots a baixar de la bicicleta i fer un bon tram a peu. Cada revolt que preniem el pendent augmentava, i les muntanyes cada cop eren més altes. En un moment determinat vam decidir que com a mínim arribariem fins al segon eucalipus que vèiem. Oh, miracle: a l'esquerra podiem deixar la pujada impossible que teniem al davant i fer un tram planer!!! Hi vam anar de cap... llàstima que uns metres més enllà feia un revolt de 180º i tornava a pujar. No us explico res més... fins que vam arribar a dalt.
No cal dir que aquí ja haviem descobert que s'amagava darrere les boires matinals. Les muntanyes desvergonyides ja havien aparegut, i de quina manera!Teniem unes vistes magnífiques, amb l'Agullola (921 m) davant nostre, el Far i Sant Martí Sacalm al fons, i el que és més important, una pista en bon estat. Per què perdre el temps pedalant ara que hi haviem arribat?: era l'hora de l'esmorçar!
Més o menys refets vam reiniciar la marxa, passant per sota l'Agullola. Davant (o damunt) nostre s'ens va aparèixer una ermita: un nou repte on arribar. Així, quan vam arribar a la pista asfaltada, en lloc d'anar cap a l'esquerra per començar a baixar encara vam tenir esma de pedalar una mica més i arribar-nos fins Sant Joan de Fàbregues, ermita romànica reconstruïda i que ens va oferir, des del seu mirador, una vista extraordinària de tota la cadena de cingleres que envolten l'entorn.
A partir d'aquest punt ja començavem la baixada, però no el patiment. Després de desfer el tram de pista asfaltada que ens havia portat fins a Sant Joan, vam seguir-la encara uns quilòmetres més fins al Coll de Pendís, on vam agafar la pista en bon estat que indicava "L'Aulet". Del coll vam passar pel pla de Pendís, tot seguint les indicacions de "L'Aulet", una senyorial masia aparentment abandonada al mig de prats inmensos que feien pensar en un gloriós i ric passat. I si fins aquí la baixada havia estat suau, a partir d'aquest punt va començar l'espectacle! Quilòmetres de baixada pel mig del bosc per un caminet ple de pedres, divertidíssim per a uns, terrorífic per als altres. No ho havia vist mai, però a la Gemma li va sortir la roda del darrera de lloc!!! (afortunadament sense conseqüències greus). Algun altre, però, va anar per terra, tot i que tampoc va necessitar cap servei de socors per refer-se.
Quan ja semblava que mai arribariem de nou al pantà finalment vam arribar novament al riu. La poca aigua emmagatzemada ens va permetre veure cóm devia haver estat la zona abans de la construcció de l'embassament.
A l'hora que era, però, qui més qui menys tenia una mica de gana, i vam tornar a parar per reavituallar-nos. Vam aprofitar per posar els peus en remull a una riera, i tot seguit ens hi vam tornar a posar.
Les forces, però, ja eren escases en algun cas, i els escassos 20 km que ens separaven del punt final es van fer molt llargs per alguns, tot i no presentar gaires dificultats ni tècniques ni físiques. Pel camí encara vam poder gaudir d'una altra de les sorpreses que amaguen les aigües del pantà: l'antic pont romànic de Querós, de 3 arcades, magestuós tot i la seva inutilitat: quan hi ha aigua queda submergit, quan no n'hi ha no va ni porta enlloc. El que havia estat, 50 anys enrera i durant segles un important pas entre les Guilleries i Osona ha quedat reduït a una curiositat arquitectònica de presència intermitent que em temo que, malhauradament, té poc temps de vida.
Al final del final els que anavem més tranquils encara vam tenir temps d'aturar-nos a refer-nos amb unes clares, temps en el qual el Barça va marcar 3 gols a l'Atlètic de Madrid. És clar que això ja és una altra història.
El resultat final, però, no el deixem de banda: 2000 m de desnivell positiu i 47 km amb bicicleta (anava a escriure pedalant, però entre les pujades a peu i les baixades no seria del tot cert). La propera, més.
Dades addicionals: una bicicleta, 3 bosses de bicicleta i la mateixa quantitat de portabicicletes es van estrenar a la sortida.
Podeu trobar algunes fotos de la sortida (i descarregar-les si teniu instal.lat el Picasa) a
http://picasaweb.google.com/BTTGirona/20071007Susqueda/
Espero que en Lluís també pengi aviat les seves a
http://picasaweb.google.com/Lluis.BTT/
i en Miquel a
http://picasaweb.google.com/charlas03m/
No ho havia dit, però és de tracció al darrera, com els bòlids de fòrmula 1. Amb la finalitat de donar més confort a la marxa també ve equipada de sèrie amb un seient de forma ergonòmica que s'adapta d'una manera força encertada a la zona glútia del pilot.
La resta de detalls poden ser més complexes i encara no els he acabat de païr (m'han parlat del quadre, però desconec qui n'és el pintor; de la cadena, però no he trobat l'opressor, dels plats, però desconec el cuiner i el tipus de cuina, de la tija... però què carai deu ser la tija?)
Ah, sí, també portava un timbre, un llum al davant i un al darrere!
A 3 km (segons el GPS) de Les Cabannes els camps ja estan ocupats per cotxes, però no per això ens aturem. Arribem al periferique de les Cabannes. El poble ja està ocupat pel Tour (caravanes privades i comercials, gendarmes, aficionats...), i hem de deixar el cotxe al voral de la carretera, on un amable malagueny ens fa lloc al costat del seu cotxe mentres prepara la bicicleta per enfilar-se al port. Això sí que te mèrit, venir des de Màlaga per pujar un port "Hors Categorie" en bicicleta un dia amb 50000 espectadors!.
Comencem la caminata port amunt. La primera pujada ja fa venir basques (i bascos, que n'està plegat). Ja tenim clar que hi ha un noi que es diu Contador. Algú es deu haver passat tota la nit pintant, cada cinc metres, el seu nom amb un corró. Suposo que a aquest noi el deu patrocinar un fabricant de pintures, per que hi havia ben be un parell de quilómetres d'aquesta manera.
En mig de penes i glòries, sentint parlar infinitat d'idiomes, anem pujant i pujant. No sé si esquivem al públic, ells ens esquiven a nosaltres, nosaltres a les bicicletes, les bicicletes al públic, els cotxes VIP a les criatures... Al mig de l'estress, en Carles treu una bossa de patates que són molt benvingudes. Això ens permet refer-nos una mica i continuar endavant.
Establim la parada al quilòmetre 4 del port, on considerem que ja es començaran a fotre una mica de canya. El punt quilomètric indica també que el pendent és del 9%, o sigui que la cosa ja és canyera. Les pancartes del L'efecte de les patatetes de l'aperitiu ja ha passat, o sigui que treiem els entrapans i ens "entaulem". A mig dinar, mentres van passant més aficionats, més ciclistes, més cotxes de l'organització, més gendarmes, més... es va apropant un cotxe de color blau lentament. La gent l'envolta i s'hi barallen. Què carai, ni entrepans ni hos....! Aquí s'ha de lluitar! Comença la guerra! Al final de la batalla els més ràpids ja tenim una samarreta! Primera victòria del dia!
Un altre detall en el temps de l'espera. Un pare i un fill (petit) van pujant en bicicleta. En un moment determinat, clàxons insistent. Cotxes de l'organtizació es van obrint pas al mig de la gentada. El nen, espantat, gira el manillar i cau a terra. El primer cotxe s'atura, els altres el passen. El nen no s'ha fet res. En pujada anava molt apocapoc. Els del cotxe, d'un fabricant d'embotits, tot i així pregunten si s'ha fet alguna cosa. El nen diu que no, que no passa res. El pare ho corrobora. El de dins d'el cotxe insisteix, i els accidentats hi treuen importància. Tot i així, el del cotxe posa la ma dins la bossa que porta i els omple les mans de mostres d'embotit! Un detall molt humà al mig de la part més comercial de la cursa!
El veí nostre de tanca, francès, te un informador telefónic que li va dient l'estat de la cursa. Ell comparteix la informació amb nosaltres. Això sí que és grandesa!
Finalment comencem a sentir música. El temps d'espera s'ha fet curt (ha estat curt). S'apropa la caravana publicitària! Ara comença la veritable batalla! Ens repartim estratègicament a ambdós costats de la carretera, i apa, a arreplegar. La primera cafetera (literalment) amb rodes reparteix cafè. Després passaran pneumàtics (sobre quatre rodes), els d'Aquarel, que a més de repartir aigua et ruixen -això està molt bé quan fa sol, però resulta que estava tapat, i tot i així no perdonaven!!!-, un altre cop del de les samarretes (que fan que la resta de l'expedició aconsegueixi la seva), els de Champion... Música, niñas monas (y niños, per si n'hi ha alguna interessada) ballant i fent humiliar als que estavem a terra fent-nos còrrer per un clauer miserable...
Finalment s'acaba. Ni bombers, ni policia nacional francesa, ni gendarmeria, ens donen res, tot i que els vitoregem i n'hi ha alguna que fins i tot els hi diu "guapus". El que s'ha de fer per un clauer!!!
Una estona de calma, i comencen a sentir-se els avions. Ja n'hi ha dos que volten perdent-se entre els núvols: són els radioenllaços. Els helicòpters ja fan tremolar l'aire. Ja s'apropen. Els crits que sentim que venen de baix (hem anat passada una "paella"). El primer grup de quatre escapats ja s'ha trencat: primer en passa un, seguit a poca distància d'un altre. Els altres dos han quedat enrera, tots pugen pantejant. Crits d'ànims, sirenes de policia, clàxons de cotxes: és la follia!! (en francès, c'est la follie!)
Arriba el grup dels favorits: Rasmunsen, Kloden, un tal Contador... Sorpresa: (no tant per la informació del nostre company de tanca) en Vinokourov no hi és. Fins 10 minuts més tard no passarà, totalment rebentat i recolçat per dos dels seus. Pel mig, tot l'equip Euskaltel en parelles o en solitari. Aquests bascos són molt de Bilbao, com si diguéssim. Van a la seva.
Uns metres enrera van fent fila els que cauen del grup dels favorits, barrejats amb els que volen fer alguna cosa o sortir per la tele. Un grup a prop nostre els hi va oferint llaunes de cocacola. I no vegis com les agafen. Energia, necessiten energia, i qualsevol cosa val.
Aquí es planteja la gran pregunta del dia. Passa l'Axel Merxx tot sol, en terra de ningú. El reconeixem, i l'animem. I surt la qüestió: ¿Quí és en Merxx? De veritat que fan la pregunta!!! no sabien qui era en Merxx. No aquest, si no l'altre! el papà! Uff. Està clar al que hem vingut: a rapinyar el que poguem, i a fe que ho hem aconseguit.
Arriba finalment el gran grup. Aquests van fent: ja hi arribarem. Algun fa cara de desesperat, però la companyia els va ajudant, i entre ells es van passant les cocacoles dels veïns.
Finalment passa el darrer, rebentat, i comencem a baixar. L'allau humana es va formant, i lentament s'organitza: els bípedes per la dreta, els bicicles, per l'esquerra. Primer, els aficionats. Després, un xiulet: comencen a baixar els pros!. Un Discovery Chanel (no li vaig veure el número) no és la primera vegada que baixa al mig de la gent: porta un veritable xiulet a la boca i, amb un total control de la situació, baixa a tota velocitat pel mig de la gent. Després vindrant els altres, alguns els reconeixerem, d'altres no.
Ara toca tornar, però preveient el colapse de transit decidim entrar a un altre bar, igual de brut que el primer, on fem una cocacola. La llauna és de suposar que estava neta. No tenim tan clar el tema dels gots, i ja no parlem de la taula. Però c'est la France, i això és el Tour.
A la tornada encara trobarem bicicletes, un parell d'equips que s'hostatgen als hotels d'Ax, i cap a casa.
Acabem sopant a Can Manolo, a Besalú, on unes patates braves preparades per la Carmensita ens fan suar, gairebé tant com l'acudit que ens explica en Manolo sobre un accident que diu que ha viscut al matí.
Fins aquí la crònica. Segur que em deixo coses, però si heu arribat a llegir fins aquí ja no us mereixeu més càstig. L'any que vé, més (o no)
PS: Qualsevol observador imparcial notarà que de tot el texte anterior només una mínima part parla de la cursa... però és que, com diria el gran Ferran Adrià, el que és important és l'essència.